Maria Stoian sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei
Tipografie
- Smaller Small Medium Big Bigger
- Default Helvetica Segoe Georgia Times
- Modul de lectură
Distribuie
Cu ocazia Zilei Naționale, Maria Stoian, deputat PNL Teleorman, amintește de trecutul românilor, de la Marea Unire.
"Pentru noi, românii, anul 1918 a fost un an providenţial. La 27 martie 1918, Basarabia - lacrima neamului românesc - revenea la Patria Mamă. În 28 noiembrie 1918, era rândul Bucovinei să adune la coroana de oţel a României diamant din coroana lui Ştefan cel Mare, după nimeritul cuvânt al lui Mihai Eminescu, pentru ca, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia - devenită capitala de suflet a neamului românesc - să se realizeze unul din visele seculare ale naţiunii române: desăvârşirea statului naţional unitar, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
'Ne trebuie Ardealul! Nu putem fără el! Vom şti să-l luăm şi, mai ales, să-l merităm!', spunea marele Nicolae Titulescu, cu trei ani înainte de Marea Unire de la Alba Iulia.
'În această zi - scria Nicolae Iorga - a sosit un ceas pe care-l aşteptăm de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenelilor noastre'.
Sfârşitul războiului era aproape. Europa era în flăcări. Transilvania şi Banatul nu rămân izolate de frământările revoluţionare. Comitetul National al Românilor din Transilvania şi Banat, întrunit la Oradea Mare, în 12 octombrie 1918, prin condeiul lui Vasile Goldiş, arăta că nu mai recunoaşte Parlamentului şi Guvernului din Budapesta dreptul să reprezinte naţiunea română. Această concluzie firească a fost înaintată Parlamentului ungar de Alexandru Vaida Voevod. Tot atunci sunt puse bazele Consiliului Naţional Român Central, organism ce va conduce până la capăt lupta naţională a românilor pentru dezrobire şi unitate statală.
'Moldova, Transilvania, Muntenia nu există pe faţa pământului; există o singură Românie; există un singur corp şi un singur suflet, în care toţi nervii şi toate suspinele vibrează unul către altul' – portretiza sugestiv Bogdan Petriceicu Haşdeu momentul maximal al istoriei noastre, cel al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia.
Aceste cuvinte au şi acum, după mai mult de un veac, semnificaţii profund actuale, deoarece rezistenţa noastră ca ţară şi ca neam a fost posibilă, în special, din cauza unităţii poporului nostru, chiar şi după ce am rămas fără părţi importante din 'România dodoloaţă' a anului 1918!
Astăzi, mai mult decât în orice altă zi, este momentul în care românii de pretutindeni, fiecare dintre noi, suntem obligați să ne amintim sensul înfăptuirii Marii Uniri, acela de putere, unitate, credinţă, patriotism", a declarat Maria Stoian.