Media Sud TV

Maria Stoian sustine infiintarea Punctelor Gastronomice Locale

Detalii
EMMA Ion
09 Decembrie 2023

MARIA Stoian

Parlament
  • Articolul precedent Maria Stoian sustine instituirea certificatului de atestare a originilor romanesti pentru produsele agroalimentare
  • Articolul următor Haralambie Epure a participat la evenimentul INAEXPO
Tipografie
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
  • Modul de lectură
Distribuie

Maria Stoian, deputat PNL Teleorman, susține înființarea Punctelor Gastronomice Locale, o șansă uriașă de revitalizare a turismului rural. 

”În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind reglementarea înfiinţării şi funcţionării Punctelor Gastronomice Locale, a cărui coinițiator sunt, alături de colegi parlamentari liberali.

Potrivit actului normativ, Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.

Inițierea legii a fost motivată de actualul context socio-economic european, precum și de strategiiIe de dezvoltare ale Uniunii Europene, care pun un accent deosebit pe dezvoltarea lanțului alimentar scurt și valorificarea superioară a produselor locale, prin consacrarea conceptului 'De la fermă la consumator'. 

Înființarea unor zone de servire a mesei în mediul rural creează astfel un lanț alimentar scurt, realizând, în același timp, tranziția către un sistem alimentar sănătos și durabiI, prin promovarea și vânzarea produselor alimentare direct din exploatațiile agricole, cu preponderență din gospodăriile țărănești autentice, respectiv din sursele primare de producție.

Sunt convinsă că Punctele Gastronomice Locale vor deveni și în țara noastră un element esențial în ceea ce înseamnă dezvoltarea sustenabilă a turismului rural, indiferent de situația formelor de relief, prin valorificarea superioară a productiei primare, sub forma produselor culinare și a specialităților gastronomice cu specific local.

În acest context, va fi dinamizat impactul  turismului rural, în special a celui gastronomic, ca factor fundamental de coeziune și reducere a decalajelor dintre zona ruraIă și cea urbană, prin crearea unui model de socializare în jurul actului gastronomic tradițional, specific fiecărei zone, fenomen aflat în expansiune la nivel european și mondial.

Mai ales pentru zonele rurale ale României, consider că multiplicarea și diversificarea surselor de venit reprezintă cerințe indispensabile în vederea dezvoltării armonioase a comunităților locale, mai ales în locurile greu accesibile și locuite de oameni cu posibilități materiale mai reduse. 

Sunt încrezătoare că regiunile defavorizate, prin prisma posibilităților limitate de folosință a terenurilor agricole, a condițiiIor sociale, economice și de cIimă, vor avea astfel șanse sporite de revitalizare, după promulgarea legii", a declarat Maria Stoian, deputat PNL Teleorman.

  • Articolul precedent Maria Stoian sustine instituirea certificatului de atestare a originilor romanesti pentru produsele agroalimentare
  • Articolul următor Haralambie Epure a participat la evenimentul INAEXPO

Urmărește Stirile Media Sud TV și pe Google News

Copyright ©2025 media-sud.ro