04
Lun, Noi
0 Articole noi

Mortii se cara cu caruta la morga sau cu orice alt mijloc de transport

Mortii se cara cu caruta

Actualitate
Tipografie

O problema care, daca n-ar fi reala, ar fi hilara a fost ridicata de presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie Teleorman, Silviu Mocanu si se refera la transportul cadavrelor, in cazul mortilor suspecte. Serviciul de Medicina Legala este autoritatea care ar trebui sa se ocupe cu aceasta activitate.

Exista multe probleme care nu-si gasesc rezolvare in tara asta, dar sa cari cadavrele la morga cu caruta sau alte mijloace de transport neadecvate este intr-adevar o situatie jenanta. Politistii teleormaneni sunt „obligati”, daca putem spune asa, sa gaseasca solutii atunci cand sunt sesizati de o moarte suspecta. Procedura legala este urmatoarea: la fata locului ajunge ambulanta care constata decesul, dar nu cara cadavrul, politistul face cercetarea la fata locului, iar apoi ajunge medicina legala care trebuie sa transporte mortul al morga, pentru autopsie. In realitate, insa, lucrurile sunt stau altfel.
Pentru ca asa este normal si deontologic am cerut un punct de vedere oficial, conducerii Serviciului de Medicina Legala Teleorman, insa acestia nu au dorit sa ne prezinte la camera un raspuns. Ne-au spus ca nu au sofer si ca nici in situatia in care s-ar angaja unul, acesta nu ar putea sa lucreze 24 de ore din 24. De asemenea, conducerea SML sustine ca Spitalul Judetean Teleorman trebuie sa scoata postul la concurs. Totodata, acestia au recunoscut ca nu raspund decat la accidentele mortale sau la cazurile de crima.
Mai mult decat atat, pe parcursul investigatiei jurnalistice intreprinsa de noi am aflat ca pentru a rezolva cumva aceasta situatie, o firma de pompe funebre din Teleorman a trimis adrese catre toate institutiile judetene pentru a se ocupa ei de acest serviciu, gratuit sau contra sumei de 73 de lei, asa cum prevede legea.
Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Teleorman sustine insa ca, legislatia nu le permite sa incheie astfel de contracte.
Se pare ca undeva exista si un vid legislativ si ca aceste servicii de medicina legala, fara personalitate juridica, de altfel, care, teoretic sunt in subordinea spitalelor judetene, dar raspund de Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” nu sunt foarte bine reglementate. Una peste alta, politistii, insa, sustin ca s-au saturat sa mai care mortii cu masinile personale sau sa se roage de cetateni sa ii ajute.