Astazi se implinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, la 27 martie 1918. A fost prima etapa in realizarea dezideratului de veacuri al poporului roman-Romania Mare, o tara care sa cuprinda toate provinciile romanesti si pe majoritatea romanilor.
Sarbatorim astazi, atat cat sarbatorim, Unirea Basarabiei cu Romania, la 27 martie 1918. Un eveniment care avea sa fie prima etapa in realizarea idealului national al realizarii unei tari care sa cuprinda intre granitele sale toate provinciile istorice romanesti. Un eveniment miraculos in contextual istoric al epocii, in plin razboi mondial, cu Vechiul Regat al Romaniei aflat in marte parte sub ocupatie germana, dar cu oameni politici abili si capabili sa profite de sansa ivita in urma dezintegrarii imperiului rus vecin, sub a carui ocupatie Basarabia se afla de peste un secol.
Cat de actuale mai sunt astazi idealurile eterne ale neamului? O intrebare la care greu se poate risca un raspuns. Dincolo insa de complicatele vremi geo-politice, realitatile unitatii spirituale ale romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului sunt evidente.
Doar 22 de ani a rezistat Romania Mare, pana in vara anului 1940, atunci cand statul roman a ales sa cedeze fara lupta prima provincie care se unise cu tara. Dupa un scurt intermezzo, la finalul unui alt razboi mondial, Basarabia era definitiv pierduta.