Ridicata in urma cu aproape 120 de ani, Biserica din localitatea Bragadiru a stat in tot acest timp in mijlocul vietii spirituale locale, si nu numai.
Cu un aspect monumental, biserica prezinta cateva particularitati care o fac speciala printre celalalte lacasuri de cult ale judetului. Astfel, desi biserica ortodoxa, cladirea are un aspect greco-catolic, intalnit in special la bisericile unite din Ardeal. Asta pentru ca la 1899-1900, atunci cand a fost ridicata, atat constructorul cat si pictorul au fost adusi special de la Viena de catre ctitorul asezamantului.
De peste un secol biserica din Bragadiru reprezinta un reper arhitectural pentru comunitatea locala. Atat prin situarea sa in interiorul comunei si caracterul monumental al cladirii, cat mai ales prin cateva caracteristici de stil care o fac speciala in randul celorlalte lacasuri de cult ale judetului. Putini localnici ii cunosc insa istoria de aproape 120 de ani. Ridicata la cumpana secolelor 19 si 20 din initiativa proprietarului de atunci al mosiei Bragadiru, NICOLAE DUMBA, biserica este construita in stil Greco-catolic, atat constructorul, cat si pictorul initial fiind adusi special de la Viena.
Monumentul eroilor gazduit de curtea bisericii a fost ridicat in anul 1929 si cinsteste eroii bragadireni care si-au dat viata pe campul de onoare pentru independenta, integritatea si neatarnarea tarii. Ridicarea monumentului a fost initiata de preotul de atunci al parohiei, el insusi un personaj important al unei istorii locale tumultoase.
Desi ridicata in stilul bisericilor Greco-catolice din Ardeal, pictura Bisericii Parohiei “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Bragadiru este una autentic brancoveneasca. A cunoscut mai multe interventii si restaurari de-a lungul anilor, reusind insa sa se constituie intotdeauna intr-un ansamblu pictural unitar.
Martor si nu de putine ori, prin slujitorii ei, protagonista a istoriei locale, biserica din Bragadiru, impreuna cu monumentul eroilor, strajuieste si acum drumul principal care strabate localitatea .Vizitand-o , un ochi mai atent si mai curios ar putea afla povesti ale trecutului, povesti fondatoare ale prezentului. Deschizand portile sfantului lacas poti face primul pas catre cunoasterea ultimilor aproape 120 de ani din viata comunei si nu numai.