18
Ma, Iun
0 Articole noi

190 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Adrianopol, marcati la Muzeul Judetean Teleorman

Semnarea Tratat Adrianopol

Istorie
Tipografie

O nouă lecţie de istorie la Muzeul Judeţean Teleorman. De această dată, au fost marcaţi cei 190 de ani care s-au împlinit de la semnarea tratatului de la Adrianopul.

Pentru România, tratatul prevedea recunoaşterea domniei pe viaţă a principilor aleşi, fixa hotarul dintre Imperiul Otoman şi Muntenia pe talvegul Dunării şi restituia raialele Brăila, Giurgiu şi Turnu Măgurele.
Înainte de semnarea acestui tratat, a fost rayboiul din 1828-1829, bătalie ce s-a purtat între cele două mari puteri ale acelor vremuri, Imperiul Otoman şi cel Rus. Conflict militar a izbucnit ca urmare a suspendării Convenţiei de la Akkerman şi închiderea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele de către Poarta Otomană după distrugerea flotei sale în Bătălia de la Navarino.
După un an de bătalii, cele două puteri cad la pace. Astfel, la 14 septembrie 1829 semnează tratatul de pace de la Adrianopul. În urma acestei pace, România are de câştigat.
Prin acest tratat se consfinţea scăderea considerabilă a puterii Sublimei Porţi asupra Ţărilor Române în favoarea celei ţariste.