Printre obiective turistice care pot fi vizitate în muncipiul Alexandria, se numără şi catedrala “Sfântul Alexandru”. Simbolul municipiului, are o istorie de aproape aceeaşi vârstă cu oraşul.
Ridicarea lăcaşului a durat 29 de ani, iar prima piatră de temelie a fost pusă în anul 1836. Biserica este considerată o necropolă domnească, deoarece adăposteşte osemintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica. Catedrala Episcopală ”Sfântul Alexandru” este cea mai reprezentativă clădire din muncipiul Alexandria, lăcaşul fiind considerat simbolul urbei. A fost botezată după numele domnitorului Alexandru Ghica, întemeietorul oraşului iar istoria ei se leagă îndeaproape de cea a reşedinţei de judeţului Teleorman.
După o perioadă de 29 de ani, timp în care s-au depus eforturi pentru ca biserica să fie gata, lucrările au fost finalizate.
Catedrala este în momentul de faţă o bijuterie. Pictura poartă semnătura Ştefan Luchain.
Clădirea ce se ridică semeaţă in centrul Alexandriei este si necropolă domnească. Aici, au fost aduse osemintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, considerat întemeietorul oraşului.
Cei care trec pragul catedralei “Sfântul Alexandru", simt o legătură puternică cu divinitatea.
Lăcaşul are 42 de metri lungime şi 26 de metri lăţime, iar la ridicarea ei au fost folosite peste un milion de cărămizi. Catapeteasma are zece metri, este realizată în stil neogotic iar policandrul este lucrat la Viena. Catedrala se prezintă sub forma de cruce în interior şi navă în exterior, având la intrare o frumoasă tindă străjuită de coloane lucrate în stil corintian.