Educația te ajută să vezi mai departe. Acesta a fost mesajul transmis aseară, la întâlnirea finală a proiectului Euroscola, derulat de 24 de elevi și două cadre didactice ale Liceului Teoretic ”Alexandru Ghica” din municipiul reședință de județ.
Proiectul a debutat pe 2 august și s-a încheiat aseară, în prezența dascălilor, părinților, reprezentanților instituțiilor de cultură din oraș, dar și a antreprenorilor, care au răspuns invitației acestui grup de tineri dornici să afla informații despre cum să începi și să dezvolți o afacere.
Chiar dacă nu vor câștiga concursul la care s-au înscris, premiul constând într-o excursie în Parlamentul European, toți cei implicați în acest proiect au avut numai de câștigat. În doar câteva luni de zile, elevii și-au însușit informații utile pentru un viitor strălucit, au intrat în contact cu persoane publice, participând activ la Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care nu mai are nevoie de nicio prezentare și care an de an aduce la Alexandria actori consacrați și personalități marcante ale culturii naționale. De asemenea, grupul de tineri a vizitat o bază aeriană, au mers în instituții de cultură cu renume, au discutat cu oameni pe care nu ar fi crezut că îi vor întâlni vreodată. Toate aceste activități au fost prezentate într-o prezentare power point.
În cadrul proiectului, a fost organizat și un concurs pentru toți elevii de la Liceului Teoretic ”Alexandru Ghica”, pe două categorii, și anume creație literară (în limba română, engleză și franceză) și creație plastică. Premierea a avut loc în cadrul întâlnirii de final de proiect.
Elevii de liceu au mers inclusiv în școlile gimaniziale din oraș, unde au stat de vorbă cu școlari mai mici, le-au povestit despre importanța educației și au jucat jocuri de creativitate. Activități educative s-au ținut și la Biblioteca Județeană Marin Preda sau la Romfra. Cei 24 de tineri au fost la teatru și au avut întâlniri cu părinții, unde au făcut schimb de roluri. La evenimentul de închidere a proiectului au participat și dascăli ai liceului, care îi susțin și cred în reușita lor.
Un exemplu de tânăr, care a reușit în viață prin educație, perseverență și multă muncă este Alexandru Ion, fost elev al liceului, devenit actor și unul dintre confondatorii Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Alexăndreanul se întoarce în fiecare an, în orașul natal, și nu vine niciodată singur, ci aduce cu el actori mari ai scenei românești, oameni pe care adolescenții au avut șansa să îi cunoască în această vară. Pentru că seara trecută, alexăndreanul a avut spectacol la teatru, nu a putut fi prezent la eveniment, însă a trimis-o pe mama sa.
În sală a fost și un reprezentant al Bibliotecii Județene, instituție care a sprijinit întotdeauna astfel de inițiative educaționale.
La conferința de închidere a proiectului au fost invitați să participe toți cei cu care elevii au intrat în contact pe parcursul derulării proiectului.
O parte dintre elevii care au muncit alături de cele două profesoare la acest proiect ne-au împărtășit din această exeperiență deosebită și foarte importantă pentru educația și dezvoltarea lor.
La finalul întâlnirii, a venit și surpriza dulce pentru toți invitații și în special pentru copii. De asemenea, cele două coordonatoare de proiect le-au oferit elevilor un afiș cu poza tuturor. Le urăm și noi mult succes și sperăm ca ei să fie câștigătorii excursiei de la Bruxelles.