11
Vi, Iul
2 Articole noi

Includerea educației financiare ca materie de studiu în învățământul preuniversitar, o șansă uriașă pentru crearea unei societăți moderne și civilizate

Maria Stoian - deputat PNL Teleorman

Partide

Educația financiară își lărgește sfera de cuprindere în toată țara, după ce PNL a promovat Legea privind instituirea Zilei Educaţiei Financiare în România, care se celebrează în data de 11 aprilie.

Scopul emiterii acestui act normativ este permiterea accesului, a cât mai mulți români, la o viață mai bună, deoarece, așa cum se știe, cunoașterea atrage putere, bunăstare, confort și civilizație.
Consider că educația financiară este vitală în această perioadă, mai ales pentru tineri, din perspectiva unei informări corecte despre tot ceea ce înseamnă finanțele, incluziunea financiară și modul în care fiecare dintre noi își gestionează fondurile bănești. Mai mult, dacă vorbim despre incluziunea financiară, aceasta presupune identificarea celor mai potrivite soluții pentru rezolvarea problemelor economice ale țării, precum și a celor legate de evoluția digitală a administrației centrale și locale.
Faptul că educația financiară a fost inclusă în proiectul legii învăţământului preuniversitar, aflat, în prezent, în dezbaterile parlamentare, în disciplinele de studiu şi modulele de pregătire obligatorii, conform articolul 85, alin 7 din forma actuală a legii, constituie un bonus suplimentar pentru pregătirea financiară a viitoarelor generații. 
Educația financiară este un proces care se deprinde pe toată durata vieții, iar cursurile dedicate acesteia vor avea consecințe pozitive pentru toți elevii, mai ales pentru definitivarea deciziilor financiare ce vor fi adoptate mai târziu.
În opinia mea, este foarte important ca un număr cât mai mare de unități de învățământ, autorităţi publice, instituţii cu profil financiar şi companii private din domeniu, să se implice și să organizeze evenimente legate de promovarea educației financiare, la toate nivelurile, pentru că scopul comun este de a avea, la rândul nostru, o societate educată din punct de vedere financiar. 
A fi cetățean informat și educat în spirit financiar înseamnă progres pentru fiecare familie, deoarece astfel oamenii vor fi în măsură să discearnă ceea ce este pozitiv pentru ei, își vor gestiona pragmatic economiile, vor investi mai judicios, și, nu în ultimul rând, se vor putea feri de capcanele existente pe piața financiară, mai ales de fraude.

Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN