Este revoltă în Videle, după ce oamenii din zonă au aflat că a fost închisă Camera de Primiri Urgente a spitalului orășenesc, iar de acum vor fi obligați să bată zeci de km, în cazul în care au o urgență medicală.
La Spitalul Orășenesc Videle lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani, acum este o unitate medicală care îndeplinește toate standardele de funcționare și în care s-au investit sume mari de bani.
Unitatea deservește toată zona de nord a județului Teleorman, iar până ieri, aici a funcționat inclusiv o Camera de primiri urgențe, unde pacienții cu probleme de sănătate se prezentau pentru ajutor medical.
Zona UPU a spitalului orășenesc Videle a fost închisă, începând cu 1 noiembrie, printr-o decizie rapidă a managerului Spitalului Județean Alexandria, pe motiv că nu se asigură liniile de gardă, din cauza lipsei de medici.
Măsura suspendării temporare a venit de pe o zi pe alta și a lovit atât în personalul medical din unitatea orășenească, cât și în pacienții din zonă, care acum vot fi obligați să se deplaseze la Alexandria, aproape 100 de km dus întors, atunci când au o urgență de sănătate.
Motivul care a dus la această situație este lipsa medicilor, iar managerul SJU, în subordinea căruia funcționa Camera de Primiri urgente Videle, a luat decizia cea mai usoară: suspendarea activității, deși, înainte de a pune lacătul pe singura unitate de urgențe din zona Videle, nu a inițiat nici un demers pentru a rezolva situația.
La Departamentul pentru Situații de Urgență București, singurele solicitări pentru rezolvarea lipsei de medici sunt cele ale managerului Spitalului Videle si ale primarului localității. Din partea managerului SJU, Alexandru Dobre, nu a fost inițiat nici un demers în acest sens. In schimb, acesta s ales cea mai ușoară cale, desființarea Camerei de Garda Videle, fără să se țină cont de impactul social sau de cei 14 asistenți care au aflat de pe azi pe mâine că își vor desfășura activitatea la Spitalul din Alexandria.
Nici la SJU lucrurile nu merg tocmai bine, si aici unitatea se confrunta cu lipsă acută de medici, însă, cu această ocazie, a fost rezolvată problema lipsei asistenților medicali fară prea mare deranj din partea conducerii. Mai exact, a suplimentat Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul spitalului Județean prin desființarea Camerei de Gardă de la Videle.
Managerul Spitalului Orășenesc Videle, dr. Victor Vîrjoghe, încearcă acum să găsească soluții pentru ca pacienții și medicii să nu aibă de suferit în urma acestei decizii pe care o consideră ABUZIVĂ.
Acesta susține ca "heirupismul" cu care s-a luat decizia închiderii Camerei de primiri urgențe din unitatea sanitară pe care o conduce, deși este legală, putea fi aplicată într-un termen rezonabil, nu de pe o zi pe alta, astfel încât Spitalul Videle să primească posibilitatea de a reorganiza această structura, conform legii.
În Videle, oamenii sunt revoltați si bulversati de această decizie și vor sa fie totul cum era înainte și să nu fie obligați sa meargă la zeci de kilometri distanță dacă au o urgență de sănătate. Mai mult, mulți dintre ei susțin că dacă lucrurile nu se rezolvă vor ieși în stradă.
Cu privire la această situație, managerul Spitalului Județean Alexandria, cel care a închis în două zile Camera de Gardă din Videle, are o varianta diferită, bazata strict pe interesul imediat.
Pentru urgentele de la Videle, se va găsi o cale legală, astfel încât oamenii din zonă să nu aibă de suferit, însă rămâne totuși o intrebare cât se poate de pertinentă. Cum este posibil ca în România anului 2022 deciziile de desființare a unei structuri vitale pentru pacienți să fie aplicată de pe o zi pe alta, fără să colaborare, identificare de soluții și fără să se țină cont de nevoile pacienților care, până la urmă, sunt cei care susțin acest sistem de sănătate, așa cum este el, deficitar și, de multe ori, lipsit de logică.