13
Sam, Apr
1 Articole noi

Casa de pensii va acorda grupa de munca pentru cei pensionati inainte de 1 ianuarie

Casa de Pensii Teleorman

Actualitate
Tipografie

Au aparut modificari in ceea ce priveste acordarea grupelor de munca pentru pensionari. Potrivit legii 192 din 2015, acestea vor fi acordate fara a mai fi depusa cerere in prealabil pentru persoanele ce s-au pensionat inainte de 1 ianuarie 2011.

Legea nr.192/2015 se referă la creşterea punctajelor anuale realizate de pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale în aceste perioade, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite.
Persoanele aflate in aceasta situatie nu trebuie sa mai depuna cerer pentru recalcularea pensiei cu grupe de munca, aceasta se va face automat. In ceea ce priveste plata, aceasta se va efectua prin anul 2017, atunci cand se va termina verificarea dosarelor.