04
Lun, Noi
0 Articole noi

Cutremurul din martie 77 a schimbat fata orasului Zimnicea

Zimnicea 1977

Actualitate
Tipografie

Cutremurul din 4 martie 1977 a schimbat radical destinul orasului Zimnicea, pe care l-a transformat aproape peste noapte intr-un veritabil centru urban socialist.

Dincolo insa de ravagiile cutremurului au stat insa dezinformari si exagerari, care au  contribuit, chiar mai mult decat cutremurul propriu-zis, la aparitia noului oras. La aproape 40 de ani de la ziua cataclismului care a zguduit o tara intreaga, legendele si mitologiile vremii se naruie asa cum de fapt orasul nu s-a prabusit pe data de 4 martie 1977.
Ultimele ecouri ale cutremurului din seara zilei de 4 martie nu se stinsesera inca atunci cand autoritatile judetene si centrale ale acelor vremi primeau vestea, mult exagerata, a prabusirii orasului Zimnicea ca efect al cataclismului, in proportie de 80%. O eroare care avea sa declanseze insa motorul istoriei.
La o zi dupa cutremur, Nicolae Ceausescu viziteaza orasul pentru a se intalni cu locuitorii si pentru a vedea la fata locului efectele dezastrului. Conducatorii de atunci ai orasului avusesera insa timp sa potriveasca realitatea,cel putin in zona centrala, cu propriile lor informari panicate din seara seismului.
Noul oras trebuia sa fie un centru urban si industrializat( decizia industrializarii fusese de altfel luata deja in anul 1976), cu o suprafata locuita de 300 de ha. Restul de pana la 900 ( suprafata de atunci a orasului) urmand sa fie redata agriculturii. Asa s-a nascut noul oras Zimnicea, asa au aparut blocurile centrale de locuit, institutiile publice, comerciale, si celelalte institutii si obiective.
Legende au circulat de atunci si asupra numarului real de victime umane. Dincolo de pareri mai mult sau mai putin fanteziste, se pare ca un singur locuitor al orasului Zimnicea si-a pierdut viata in urma cutremurului din seara zilei de 4 martie 1977.