23
Ma, Iul
0 Articole noi

Teleormanenii care vor sa iasa la pensie pot cumpara vechime

Emilian Bomboe

Administratie
Tipografie

Legea prin care teleormanenii pot cumpăra vechime la pensie a fost adoptată. Plata se poate face retroactiv, pentru cel mult cinci ani în urmă, iar termenul pe care il au la dispoziţie este limitat. Actul normativ este în vigoare doar şase luni.

Mulţi dintre teleormaneni au avut perioade în care şi-au schimbat jobul pentru că aşa au dorit, sau au fost daţi afară. Astfel că, până când s-au reîncadrat în muncă, au stat acasa. Asta a dus la întreruperi de vechime, care la pensie contează. Cu cât au mai multi ani lipsa, cu atât venitul lor la bătrâneţe va fi mai mic. Astfel li s-a  dat şansa acestora să-şi plătească ce le lipseşte şi a fost gandita o lege care le permite să cumpere vechime.
Plata se face cu toţi banii o dată sau eşalonat, iar calculul se face în funcţie de contribuţiile stabilite pentru fiecare lună. Cota de contribuţie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut.
Pensiile ar putea creşte la anul. Se doreste majorarea punvtului de pensie la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017.

Promo
In centrul Atentiei

Cele mai

Block [footer] not found!