30
Joi, Mai
0 Articole noi

159 de ani de la infiintarea Statisticii in Romania

DJST

Actualitate
Tipografie

Sarbatoare pentru Directia Judeteana de Statistica Teleorman. Pe 12 iulie întreaga statistică românească aniversează împlinirea a 159 de ani de la înfiinţarea, prin Ordonanţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Oficiului Central de Statistică, una dintre primele instituţii publice create în Statul Unitar Român.

Statistica oficială românească a luat fiinţă în urmă cu 154 de ani când, la 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza a semnat Ordonanţa Domnească nr. 276 prin care se stipulează crearea, la Bucureşti, a unui oficiu de statistică. Era una dintre primele instituţii publice înfiinţate în noua structură statală creată după actul Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859, premiză a constituirii acelui sistem instituţional fără de care niciun stat modern nu poate funcţiona eficient în folosul cetăţenilor săi.
La 159 de ani de existenţă, statistica oficială românească se legitimează ca o instituţie robustă, cu o poziţie bine consolidată în cadrul instituţiilor publice ale ţării, partener respectat şi temeinic integrat în sistemul statistic european, cu o participare activă şi recunoscută la elaborarea şi implementarea tuturor reglementărilor şi programelor care guvernează domeniul statistic al Uniunii Europene.