Nu există legislație care să permită autorităților județene să intervină pe fondurile de vânătoare, unde de la o zi la alta sunt descoperiți mistreți omorâți de pesta porcină.
Teleormănenii se confruntă cu o situație fără precedent și parcă fără ieșire, deși la nivel județean, autoritățile se întrunesc și discută problema pestei porcine, care a lăsat gospodarii din mai multe localități fără mii de porci. Boala se pare că se transmite rapid din gospodărie în gospodărie, și mai apoi din sat în sat, autoritățile fiind nevoite să se declare neputincioase.
Ieri, după amiază, în sala mare a Consiliului Județean Teleorman s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, la care au participat majoritatea șefilor de instituții județene. Pe ordinea de zi au fost zece puncte, dintre care nouă vizau uciderea porcilor din curțile unor cetățeni. Însă, practic nu a fost acesta motivul principal al întrunirii, ci faptul că de la zi la zi apar alte focare de pestă porcină, alți mistreți morți pe fondurile de vânătoare private, unde autoritățile nu intervin, spre disperarea oamenilor cărora le omoară animalele din gospodării.
Deocamdată, în ședința de ieri, conducerea DSVSA a anunțat că au apărut noi focare de boală în Zimnicea, Islaz și Smârdioasa, dar încă nu s-a decis, ca în celelalte cazuri uciderea suinelor din toate gospodăriile, ca în celelalte localități. Pentru că pesta se răspândește într-un ritm alarmant, personalul veterinar din județ ne mai putând acoperi toate zonele afectate, au fost solicitați colegi din alte județe.
Având în vedere situația catastrofală din teritoriu, oamenii sunt deja disperați și nu înțeleg de ce le sunt omorâți porcii sănătoși din gospodării, la prefectură s-a primit o adresă, prin care li se cer autorităților locale lămuriri cu privire la măsurile pe care le-au luat pentru eradicarea pestei.
Și, iată, că de fapt, de unde ar fi trebuit să pornească discuția la prima întânire de acest gen, adică de la mistreții de pe fondurile de vânătoare, într-un târziu, după aproximativ două săptămâni s-a vorbit despre animalele bolnave, din păduri și cum ar putea interveni. Legal, nu se poate.
Ianculescu a mai spus că pentru această boală nu există vaccin. Chiar dacă nu afectează sănătatea umană, poate avea consecințe majore economice, deoarece se răspândește foarte repede. Nu trebuie omis nici faptul că statul oferă despăgubiri pentru animalele sacrificate în masă.
O propunere foarte bună a venit din partea vicepreședintelui de Consiliu Județean, prezent la întânire, care a rugat conducerea DSVSA să facă o analiză succintă a situației și luni, să se deplaseze împreună, luni, la Guvern pentru a găsi o rezolvare.