30
Joi, Mai
0 Articole noi

La varsta de 14 ani adolescentul isi face carte de identitate

DEP Alexandria

Actualitate
Tipografie

Legislaţia prevede ca, la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul să se prezinte la ghişeul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, însoţit de unul dintre părinţi, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.

Cererea pentru eliberarea actului de identitate nu poate fi depusă mai repede de ziua împlinirii vârstei de 14 ani.
Potivit legislatiei din tara noastra, actul de identitate se eliberează cetăţeanului român care a împlinit vârsta de 14 ani şi care domiciliază pe teritoriul României, prin care se dovedeşte identitatea, cetăţenia română şi domiciliul titularului. In cazul unui adolescent, cartea de identitate se elibereaza in prezenta unui adult. De asemenea, acesta se prezinta cu o serie de acte la ghiseele directiilor de evidenta a persoanelor.
Pentru minorul care, deşi a fost încredinţat, prin hotarâre judecatorească, unuia dintre părinţi, locuieşte statornic la celălalt părinte, se solicită declaraţia de consimţământ a părintelui căruia i-a fost încredinţat, din care să rezulte că este de acord ca în actul de identitate al minorului să fie înscrisă adresa la care acesta locuieşte statornic. Declaraţia poate fi dată la ghişeu, în prezenţa personalului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, iar în situaţiile în care părintele nu se poate prezenta la ghişeu, declaraţia trebuie să fie autentificată la notarul public sau, după caz, la misiunea diplomatică a României din statul în care acesta se află.