23
Ma, Iul
0 Articole noi

Majorari de tarife la apa pana în 2052

Apa Serv Alexandria

Actualitate
Tipografie

Apa Serv, operatorul unic de apa și canal în judetul Teleorman pregătește o noua majorare de tarife care se aplica din septembrie 2023.

Astfel de majorari al tarifului la apa și canal pentru consumatorii casnici se tot fac, în fiecare an, chiar și de doua ori într-un an, din diverse motive, inflatie, cresteri de salarii, la energie, combustibili sau din motive de rentabilitate a activitatii acestui mastodont.

Majorarile de acum vin la pachet cu multe altele pentru toți anii ce vor urma pana în 2052. Motivul acestei strategii cu planuri de tarifare pe termen lung ar fi o conditie impusa pentru finantarea proiectului regional „Dezvoltarea infrastructurii de apa și apa uzata”. De aproape 10 ani bate Apa Serv pasul pe loc cu acest proiect și în numele lui se tot măresc tarifele.

Strategia asta ar fi o garantie suplimentara impusa mastodontului Apa Serv care nu prea mai prezinta încredere pentru ca în afara de a aduna banii din toate orasele și a-i împarți după bunul plac , nu prea mai face altceva. Planul de tarifare pentru apa și canal în perioada 2023- 2027 prevede cresteri anuale cuprinse intre 12 și 18,3 %.

Tarifele aplicate din luna septembrie sunt mai mai cu 17%. Intre anii 2030 și 2052, cresterile de tarife ar fi ceva mai mici, de pana la 3%, dar acestea sunt doar cresteri în termeni reali la care se adauga și cele cu inflatia anuala și alte cauze ce mai apar pe parcurs.

Cresterile din planul de tarifare au fost calculate sa acopere 100% din costurile de operare și mare parte din amortizare. Ca să fie mai simplu au uniformizat tarifele  deși structura existența a sistemelor de apa și canalizare din orase difera și are anumite particularitati de care nu s-a ținut cont.

Vestea proasta este ca nici nu a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul mult așteptat de dezvoltare a infrastructurii de apa și apa uzata, nici ce mai conține el după atâtea modificari și actualizari.

Asupra acestui proiect încă planeaza multe semne de întrebare, dar s-au calculat cheltuielile de amotizare pe care trebuie sa le plătească populația pentru ce va fi și dacă va fi. 

Promo
Stiri

Cele mai

Block [footer] not found!