04
Mie, Dec
4 Articole noi

Raspunsuri vagi de la Protectia copilului

DGASPC Teleorman

Actualitate

Conducerea DGASPC Teleorman ignora cu buna știința problemele din centrele de plasament unde copiii pe care ii au în grija sunt scăpați complet de sub control.

În urma unui eveniment recent în care au fost implicați doi minori dintr-un centru de plasament, am solicitat Directiei pentru protecția copilului un punct de vedere despre faptele petrecute în timp ce acei copiii se aflau sub supravegherea unui angajat al directiei și ce măsuri au luat în acest caz.

În epistola semnata de cei doi directori ai institutiei formulata pompos și condimentata cu citate din regulamente doar de ei stiute ni se explica câtă grija au specialistii lor de acești copii, cum le respecta intimitatea și nu le ingradesc drepturile. Doi minori au spart geamul unui magazin, când ar fi trebuit să fie în camera lor din centru. Acum sunt cercetați pentru tentativa de furt, iar conducerea DGASPC ne spune cum angajații directiei depun toate eforturile pentru prevenirea și combaterea comportamentelor antisociale.

Nici în privința faptului ca acești copii cersesc în parcuri sau în alte locuri publice n-are nici o vina institutia pentru ca ei le asigura „condiții armonioase și constructive în vederea dobandirii unor valori în viata” ca sa- i citam pe autorii rapunsului oficial. Din birourile conducerii DGASPC sistemul de protecția a copilului în centrul de tip familial se vede diferit, este chiar eficient și extrem de protector cu beneficiarii pentru ca le „asigura copiilor dreptul la intimitate, spațiu personal și confidentialitate într-un mod cât mai apropiat de cel famiilial, neexistand nici o constrangere a drepturilor acestora”.

Pentru a le respecta dreptul la intimitate și confidentialitate nu vom difuza imagini cu copiii din aceste centre care cersesc sau comit infractiuni, dar asta nu înseamnă ca aceste lucruri nu se întâmpla. În municipiul Rosiori de Vede sunt 19 apartamente în care funcționează centre de tip familial, 6 dintre acestea fiind destinate copiilor cu nevoi speciale. Pentru fiecare copil se cheltuie lunar în medie 7554 lei, iar în cazul copilului cu nevoi speciale 11813 lei de la Consiliul judetean Teleorman.

Ca să-l citam din nou pe autor, „solicitarea prin care va solicitam un punct de vedere”  se datorează comunicarii aproape inexistente cu aceasta intitutie care trebuie sa protejeze copii, dar și-a făcut un obicei din a ridica ziduri de protecție în jurul angajatilor săi atunci când nu-și fac treaba.