18
Joi, Apr
1 Articole noi

Sute de porci au fost ucisi ieri si azi in localitatile Lisa si Bujoru

Porci ucisi in Lisa si Bujoru

Actualitate
Tipografie

Încă de săptămâna trecută, medicii veterinari din județ urmăresc fenomenul pestei porcine, care se pare că se răspândește de la zi la zi. Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, probele prelevate de la porcii din gospodăriile cetățenești trimise la București au arătat că în satul Vânători, comuna Lisa există boala, și de asemenea, la Bujoru.

Autoritățile județene sunt în alertă încă de săptămâna trecută, când Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția pestei porcine în gospodăriile cetățenești din Teleorman. Zeci de porci au fost uciși săptămâna trecută în zona Turnu Măgurele, iar săptămâna aceasta, se pare că mai multe suine din localitățile apropiate fondurilor de vânătoare de pe malul Dunării au avut aceeași soartă. Pentru că pe zi ce trece, analizele vin pozitive, în satul Vânători, comuna Lisa și comuna Bujoru s-a luat hotîrârea de a omorî toți porcii.
Oamenii acceptă cu greu situația, cu toate că vor primi despăgubiri pentru animalele sacrificate. Odată cu apariția veterinarilor pe ulițele satului Vânători, bătrânii s-au adunat pe la colțurile străzii vociferând și chiar acuzând că pe un fond de vânătoare din apropierea localității, de altfel unul privat, încă mai există porci mistreți morți, care nu au fost încă ridicați.
Cum era și firesc, proprietarii de animale sănătoase au început deja sacrificarea acestora, tocmai pentru a evita posibilitatea ca autoritățile județene să decidă uciderea lor. L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al DSVSA Teleorman dacă are cunoștință despre această situație.
Pesta porcină nu afectează sănătatea omului, dar poate avea consecințe foarte grave economice, deoarece se răspândește foarte repede. Oamenii ar trebui să anunțe autoritățile în cazul în care observă că schimbări la animalele din gospodării.