30
Joi, Mai
0 Articole noi

157 de ani de la Unirea Principatelor Romane

Mica Unire

Actualitate
Tipografie

Duminica, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Alexandria, a avut loc ceremonia publica, prilejuita de  implinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La finalul actiunii, alexandrenii, alaturi de autoritati, s-au prins in hora unirii.

Pe date 24 ianuarie 1859 s-a infaptuit Unirea Principatelor. Acum mai bine de un secol si jumatate, domnitorul Alexandru Ioan Cuza infaptuia Unirea Principatelor Romane, un prim pas spre România de astazi. La scurt timp dupa numirea ca domn al Moldovei si Tarii Romanesti, Alexandru Ioan Cuza a implinit, profitand de un context favorabil, ceea ce pana atunci nu fusese decat un vis. Unirea Principatelor Romane cunoscuta ca Mica Unire, Marea Unire fiind cea de la 1918, a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca. Aceasta sarbatoare a fost marcata duminica si de alexandreni. Actiunea a inceput prin prezentarea onorului militar, intonarea imnului national si slujba religiosa.
Acestea au fost urmate de alocutiunile reprezentantiilor autoritatilor locale.
Dupa actiunea de depunerea coroanelor si jerbelor de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a avut loc si un scurt program artistic.
Dupta finalizarea acestuia, alexandrenii, impreuna cu reprezentantii autoritatilor s-au prins in hora unirii